Begaafdheidsonderzoek

Intelligentieonderzoek

Bij praktijk Goochem in Balans is intelligentieonderzoek mogelijk vanaf 2 jaar en 6 maanden. Een intelligentieonderzoek kan op verschillende momenten worden ingezet om op betrouwbare wijze meer inzicht te krijgen in de cognitieve capaciteiten en (on)mogelijkheden van uw kind. Op basis van het onderzoek kunnen tevens handelingsadviezen geformuleerd worden voor de schoolse situatie. 
_mg_2433
Een intelligentieonderzoek is bijvoorbeeld uitermate geschikt wanneer u de volgende vragen of twijfels heeft:

  • Over het cognitieve niveau
  • Over het cognitieve profiel (Hoe leert mijn kind efficiënt/ breinvriendelijk?)
  • Mogelijke hoogbegaafdheid bij uw kind
  • Bij de toelating voor fulltime hb-onderwijs
  • De ontwikkeling van uw kind ten opzichte van leeftijdsgenoten


Begaafdheidsonderzoek

Onderzoek naar mogelijke begaafdheid omvat meer dan alleen een IQ-test. Een uitgebreide ontwikkelingsanamnese maakt ook deel uit van het onderzoeksproces. Afhankelijk van de leeftijd van het kind worden diverse aanvullende onderzoeken verricht. Deze zijn bedoeld om naast de intelligentie en het ontwikkelingsverloop ook mogelijke hooggevoeligheden in kaart te brengen en een beeld te krijgen van de creatieve vermogens.

Hoe werkt het?
Voor het intelligentieonderzoek wordt de Wechsler Intelligence Scale for Children-III (WISC-III) gebruikt. Deze test is in Nederland de meest gebruikte test voor intelligentieonderzoek bij kinderen en jeugdigen in de leeftijd van 6 tot en met 16 jaar. Het onderzoek bestaat uit 13 opdrachten, subtesten genoemd, die verschillende vaardigheden meten. Bij hele jonge kinderen vanaf 2 jaar en 6 maanden wordt de WPPSI-III afgenomen en bij personen ouder dan 16 de WAIS-IV-NL.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten (en uw hulpvraag) ontvang u een uitgebreide onderzoeksrapportage. Deze wordt ook mondeling toegelicht.

Veilige plek
De onderzoeken kunnen op de praktijk ingepland worden, maar ook op school of thuis, wanneer die behoefte er is. Zeker in het geval van peuters en/of (gevoelige) kinderen in de basisschoolleeftijd kan het prettig zijn om te kiezen voor een testafname binnen de thuissituatie.