Ouder-kind-massage

Shantala massage, goed voor je zoon/dochter* en ook heerlijk voor jou! 

Cursus Shantala Babymassage: voor kindjes vanaf 6 weken

*Inmiddels wordt de cursus aangeboden voor kinderen (met hun ouders) van alle leeftijden!

Door je baby aan te raken is er contact en warmte, een geruststelling dat hij niet alleen is, een bevestiging van zijn bestaan en eigenwaarde.

De tastzin van je baby ligt in zijn huid. Dit is het grootste en meest gevoelige orgaan. Het is in staat om een enorme hoeveelheid signalen op te vangen en te verwerken. Lichamelijk contact is heel belangrijk voor de emotionele, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby.
Het masseren van je kindje kan je als ouder meer zelfvertrouwen geven en je intuïtie helpen ontwikkelen. Het geeft daarnaast een moment van rust en aandacht voor elkaar. Het is een wederzijds genoegen.

De cursus wordt gegeven door een orthopedagoog/ gecertificeerd docent Shantala massage. Tijdens de cursus wordt naast het aanleren van de massagetechnieken uitgebreid stil gestaan bij thema’s als: darmkrampjes, huilgedrag, roterend handelen, basisbevestigend dragen, ontwikkeling , etc.

Waarom masseren?

Geboortestress?

Het moment van de geboorte is voor een baby een enorme schok. Het leven in de buik is heerlijk – warm, donker, rustig en zacht, lekker drijven in een alles omgevende vloeistof. Plotseling, na een paar harde duwen, is die heerlijke omgeving ineens weg. Fel licht, kabaal, harde oppervlakken om op te liggen, verdwenen is dat permanente lichaamscontact. En dan dat rare gevoel dat je niet meer in vloeistof drijft, maar in de lucht ligt. De baby gaat huilen van totale paniek!

 

Het continuïteitsprincipe

De omstandigheden in de baarmoeder zijn ideaal voor het ongeboren kind. Denk hierbij aan geborgenheid, een optimale temperatuur, schommelen en bewegen en een constante aanraking door de wanden van de baarmoeder bij bewegingen van de moeder of het kindje. Het continuïteitsprincipe houdt in dat de omstandigheden die in de baarmoeder heersen eigenlijk ook na de geboorte door zouden moeten gaan, omdat ze zo goed zijn voor het kindje. “Baby’s voelen zich gerustgesteld als om hen heen de voorwaarden worden geschapen die ze al kenden voor de geboorte: continuïteit.”


Hechting/ binding

Binding aan een vaste vertrouwenspersoon is een basisbehoefte van elke baby. Het is een voorwaarde voor een gezonde ontwikkeling van de baby. Het komt ten goede van een gezonde ontplooiing van de persoonlijkheid van het kindje, geeft vertrouwen en zelfrespect. Omgekeerd heeft de afwezigheid van zo’n vertrouwenspersoon pijn, zelfverachting en allerlei problemen in het latere leven tot gevolg.

 

Oxitocine en massage

Oxytocine wordt door je lichaam en geest zelf aangemaakt onder invloed van nabijheid, aanraking, goede en prettige contactgevoelens – en heeft op zijn beurt ook weer versterking van die gevoelens tot gevolg. Het is een feel-good hormoon. Het hormoon oxytocine kan worden opgewekt door een massage die liefdevol en vol aandacht wordt geschonken.